Cum își petrec bucureștenii NOAPTEA MUZEELOR 2013

Cum își petrec bucureștenii NOAPTEA MUZEELOR 2013
Publicat: 18/05/2013, 23:42
Actualizat: 30/07/2014, 01:26

NOAPTEA MUZEELOR 2013 îi atrage ca un magnet pe bucureșteni, care sâmbătă seară au invadat centrul Capitalei, formând cozi pentru a vizita expozițiile și a participa la evenimentele pregătite de instituții ca Antipa, Muzeul Național de Artă al României și Biblioteca Centrală Universitară.Vedeta Nopții Muzeelor în București pare a fi și în acest an Antipa. Câteva mii de persoane au format o coadă imensă din fața Muzeului Antipa înspre șoseaua Kiseleff și până în strada Monetăriei, sperând să reușească să intre în clădirea care găzduiește expoziția „The Human Body”. Biletele pentru această expoziție, în această noapte, sunt reduse la 20 de lei, pentru toate categoriile de cumpărători (adulți, pensionari, studenți, copii). În schimb, expoziția permanentă a Muzeului Antipa (demisol și parter) poate fi vizitată gratuit de către vizitatori. De asemenea, în acest an, Antipa le-a pregătit vizitatorilor și o „Noapte Africană”, între orele 22.00 – 24.00, când vizitatorii pot intercepta liliecii (Chiroptera) din grădina muzeului cu ajutorul detectorului de ultrasunete.

Și Muzeul Național de Geologie pare să fi intrat definitiv în grațiile bucureștenilor pasionați de NOAPTEA MUZEELOR 2013. Astfel, la ediția din acest an, la fel ca la cele din anii trecuți, oamenii au format o coadă mare în fața instituției pentru a vizita expozițiile permenente ale instituției. Pe lângă aceasta, vizitatorii sunt întâmpinați cu expoziția temporară de sculptura în piatră „Mari Adormite- pietre, fosile, artă”. Mircea Tocaci, artist plastic, alături de Muzeul Național de Geologie, propune astfel o incursiune în depozitele marine de vârstă cretacică de pe Valea Teleajenului.

Nici Muzeul Țăranului Român (MȚR) nu i-a lăsat indiferenți pe bucureșteni, care au invadat curtea instituției muzeale, unde se vorbește, se gătește, se cântă și se aude aromânește. De asemenea, până la căderea serii, la MȚR au putut fi vizitate gratuit și expoziția permanentă și expozițiile temporare, tema Zilei Internaționale a Muzeelor fiind la această instituție, în acest an, „Muzeele (memorie + creativitate) = progres social”.

Pe lângă Piața Victoriei, un alt punct intens circulat sâmbătă seara este și Piața Revoluției, unde mii de oameni așteaptă la cozi să viziteze Muzeul Național de Artă al României (MNAR). Anul acesta, MNAR a inaugurat pentru public somptuoasele spații recent restaurate din corpul central al instituției: Sufrageria regală, Sala Tronului și Scara Voievozilor, care au fost doar parțial accesibile vizitatorilor înainte de renovare. Astfel, până la ora 04.30, publicul este invitat să viziteze expoziția „Fragmente de memorie – Portrete regale. Palatul regal”, care își propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) și a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale).

Peste drum de MNAR, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și-a deschis porțile publicului larg pentru bucureșteni, care stau de asemenea la coadă pentru a vizita instituția. Biblioteca a promis că în această noapte „se va dezvălui iubitorilor de cultură și de frumos prin tururile ghidate și expoziția de carte veche organizată în Corpul Boema”. Atmosfera de mister este completată de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, și elevii Școlii de Muzică și Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzică Earth, Wind and Drums completează programul nopții și îmbină standarde de jazz precum Looni’s Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, încercând să reînvie atmosfera anilor ’60.

Noaptea Muzeelor, sărbătoarea instituțiilor muzeale, este organizată și în acest an, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în peste o sută de instituții din București și din țară, care și-au deschis porțile vizitatorilor cu expoziții și evenimente speciale, la care sunt așteptați zeci de mii de oameni. Acestea se alătură celor peste 3.000 de muzee care participă la Noaptea Muzeelor în Europa.

NOAPTEA MUZEELOR 2013 este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și aflat deja la a noua ediție. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...